Hoe een geluks- boekje zorgt voor meer ritme en geluk - Happy days with Noa
258
post-template-default,single,single-post,postid-258,single-format-standard,bridge-core-2.2.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode_disabled_responsive_button_padding_change,qode-theme-ver-21.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default

Hoe een geluks- boekje zorgt voor meer ritme en geluk

Lena Lijstje, noemden mijn ouders mij vroeger ook wel wanneer ik mijn laatste zakcentjes weer had uitgegeven aan het zoveelste notitieboekje. Ik kon er geen genoeg van krijgen; notitieboekjes voor recepten, to-do-lists, gedichtjes en ga zo maar door. Vele meiden zullen het boek Lena Lijstje van Francine Oomen wel kennen en daar begon mijn liefde voor boekjes en lijstjes dan ook. Nog steeds houd ik van notitieboekjes en kom ik telkens weer in de verleiding om er een te kopen. Tegenwoordig houd ik het echter bij één boekje. Dit is voor mij niet zomaar een notitieboekje, maar een speciaal geluksboekje. 

Waarom gebruik ik een geluksboekje?

Ik zal je uitleggen waarom dit boekje van zulke grote waarde voor mij is en een belangrijk onderdeel vormt in mijn ochtendroutine. Ik heb mijn ‘geluksboekje’ gekocht bij de KKEC in Rotterdam, ze hebben daar veel verschillende notitieboekjes. Deze verschillen van bulletjournals tot aan voorgemaakte planners. Voor degene die mogelijk niet weten wat een bulletjournal is; dit is een methode voor persoonlijke organisatie ontwikkeld door ontwerper Ryder Carroll. Het systeem organiseert planning, herinneringen, takenlijsten, brainstorming en andere organisatorische taken in één notitieboek. De naam “Bullet Journal” komt van het gebruik van afgekorte opsommingstekens om informatie toe te voegen, maar komt ook gedeeltelijk van het gebruik van puntjournalen, die worden gerasterd met punten in plaats van lijnen. 

Can Bullet Journaling Save You? | The New Yorker
Voorbeeld van een ingevuld bulletjournal 

Ik geef echter de voorkeur aan een voorgemaakt ‘geluksboekje’, omdat ik niet al te creatief ben, het bijhouden hiervan minder tijd kost en ik het idee heb dat een voorgemaakt ‘geluksboekje’ meer gestructureerd is. Mijn geluksboekje is van het merk: YES STUDIO (online te koop via o.a. asos en amazon). Daarnaast verkoopt het merk CGD London ontzettend leuke planners! 

Hoe ik mijn geluksboekje gebruik:

Het invullen van mijn geluksboekje is een onderdeel van mijn ochtendroutine. Het voelt inmiddels voor mij als een gewoonte en daardoor biedt het mij veel rust en regelmaat. Voor mij is het belangrijk dat ik er echt even voor ga zitten en de tijd neem om mijn dag op een rijtje te zetten. Ik steek hierbij altijd een geurkaas aan en zet een rustig muziekje op. Dit ochtendritueeltje biedt mij in de ochtend veel ontspanning en houvast. 

Ik begin met het invullen van de uren, zodat ik precies weet waar ik die dag aan toe ben. Ik vind het fijn om te weten wat er van mij verwacht wordt, wanneer ik tijd heb om te sporten en wanneer ik vrije tijd heb. Een klein beetje control freak kan je me wel noemen ja, oeps….

Na de uren te hebben ingevuld, vul ik het takenlijstje in. Dit zijn voor mij echt de wat specifiekere dingen, die ik absoluut ga vergeten als ik ze niet opschrijf. Naast dat ik een lichte control freak ben, ben ik daarentegen ook een enorme leeghoofd (ask my friends….). Door dit takenlijstje vergeet ik minder snel dingen en ben ik de gehele dag productiever. Op dit takenlijstje noteer ik ook elke dag een vriend, vriendin of familielid die ik weer eens een berichtje moet sturen hoe het met diegene is. Bijvoorbeeld: een oud klasgenootje van de basisschool, mijn lievelingsbuurvrouw die is verhuisd of mijn lieve oma en opa. Dit werkt voor mij heel goed om mijn vrienden en kennissen te onderhouden, omdat ik het over het algemeen best wel druk heb en soms een beetje te veel met mezelf bezig ben…

Vervolgens noteer ik 3 dingen waar ik dankbaar voor ben. Ik kwam op dit idee door een vlog van Jessie Jazz (sowieso haal ik enorm veel inspiratie uit deze powervrouw, love 4 JJ). De dingen waar ik dankbaar voor ben verschillen enorm per dag. Eigenlijk moet je er ook niet al te lang over nadenken en gewoon lekker opschrijven wat het eerst in je opkomt. Dit kunnen hele kleine dingen zijn, maar ook groter dingen als: mijn vrienden en vriendinnen of mijn familie. 

Daarna stel ik 3 persoonlijke doelen voor die dag. Dit kunnen kleine of grote doelen zijn of misschien wel doelen die specifiek voor die dag gelden. Bijvoorbeeld: een wasje draaien voor mijn moeder, de bal minstens 20 keer in het goal schieten tijdens de hockeytraining of mijn kledingkast opruimen wat ik al veel te lang heb uitgesteld….

Tot slot schrijf ik een Daily Quote op. Deze kan zelfverzonnen zijn of lekker van het internet geplukt. Het gaat erom dat de quote jou inspireert en jij je erin kan vinden. 

Aan het eind van de dag kijk ik nog eens in mijn boekje om te kijken of ik mijn doelen heb bereikt, de dag volgens plan liep en ik mijn taken kan afstrepen. Is dit niet gelukt? No problem, 9 van de 10 dagen gaan bij mij ook niet helemaal volgens plan, that’s life!

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren en het hebben van een geluksboekje jou ook zal helpen. Hopelijk kan je je dag gelukkiger leven en kun je zo meer ritme en structuur aanbrengen in je dag. 

-XXX-

Geen reactie's

Geef een reactie